Lidmaatschap

Lid worden

Scouting is een van de leukste activiteiten om te doen in je vrije tijd. Niet voor niets heeft Scouting jeugd- en kaderleden die binnen één of meerdere speltakken actief zijn! Lijkt jou het ook leuk om lid te worden van Scouting Van Speijk? Of lijkt het je super om leiding te geven aan een enthousiaste groep kinderen? Vul dan je gegevens in op het inschrijfformulier. Dit inschrijfformulier kun je vragen bij de leiding van de groep. U kunt dit formulier samen met hen invullen of rustig thuis en daarna weer inleveren.

Informatie over het lidmaatschap

Scouting staat voor uitdaging! Al vanaf 5 jaar kun je lid worden. Als je lid wilt worden van scouting Van Speijk kun je eerst 3 keer komen kijken. Je doet dan mee aan alle activiteiten en je maakt voor het eerst kennis met Scouting en met de groep. Mocht je het na deze periode niets vinden, dan ben je nergens toe verplicht. Vind je het wel leuk, dan kun je lid worden en mag je iedere week komen. Op scouting dragen wij een Scoutfit tijdens onze opkomsten. Klik hieronder op de speltak om de uitleg van het Scoutfit te vinden.

Scoutfit

Belangrijk om te weten als je lid wil worden:

 • Weet dat je altijd eerst een aantal keer gratis mag komen kijken. Vind je het leuk? Dan kan je daarna lid worden.
 • Het lidmaatschap gaat in vanaf het eerste volle kwartaal en je betaalt contributie vanaf het eerste volle kwartaal.
 • Als je een keertje niet kunt, meld je dan even af bij de leiding
 • Wij dragen altijd onze Scoutfit. Nadat je geïnstalleerd bent wordt je Scoutfit aangevuld met das en insignes
 • Op het moment dat je lid wordt accepteer je gelijk het huishoudelijk reglement van scouting Nederland. Dit huishoudelijk reglement kunt u hier lezen/downloaden.

Scouting Nederland

Op het moment dat je lid bent van scouting Scouting Van Speijk, ben je automatisch lid van Scouting Nederland. Dit lidmaatschap omvat voor iedere scout in Nederland hetzelfde. Als lid van Scouting…:

 • beleef je uitdagende activiteiten!
 • ontmoet je nieuwe vrienden!
 • kampeer je tegen sterk gereduceerde prijzen in mooie natuurgebieden!
 • leer je je eigen grenzen ontdekken!
 • ontvang je een Scoutcard!
 • krijg je korting op bepaalde artikelen in de ScoutShop!
 • ontvang je 4 x per jaar jouw eigen Scouting Magazine!
 • vorm je samen met 40 miljoen andere internationale scouts de grootste jeugd- en jongerenorganisatie ter wereld!
 • ontmoet je mensen uit andere culturen!
 • ben je ook lid van de internationale Scoutingorganisaties WOSM en WAGGGS.
 • kun je deelnemen aan een Wereld Jamboree of een van de internationale partnerships!
 • ben je verzekerd bij de collectieve WA- en ongevallenverzekering van Scouting Nederland!

Huishoudelijk reglement

Scouting van Speijk is een door Scouting Nederland erkende scoutingvereniging.  Binnen onze vereniging houden we ons aan het zogenoemde ‘Huishoudelijk Reglement’ van Scouting Nederland. Het huishoudelijk reglement zijn voorwaarden voor het goed functioneren van onze vereniging en geeft inzage in onze richtlijnen rondom het Scoutingsspel, Scoutfit en gedragscode.

Het huishoudelijk reglement is terug te vinden via:

https://www.scouting.nl/ondersteuning/juridische-zaken/huishoudelijk-reglement

Verklaring Omtrent het Gedrag

Binnen Scoutinggroep Van Speijk is het verplicht voor bestuur- en leiding om een geldige Verklaring omtrent Gedrag te hebben. Het is voor ons een van de maatregelen om een veilige omgeving voor kinderen te kunnen bieden. Daarnaast geeft het Huishoudelijk Reglement van Scouting Nederland ons voldoende houvast om ons te blijven inzetten voor een veilig klimaat binnen onze vereniging.

Informatie over contributie

Vereniging scouting van Speijk wordt volledig georganiseerd door vrijwilligers. Op deze manier kunnen we scouting voor iedereen bereikbaar maken. Wel vragen we contributie aan onze leden, u ontvangt aan het begin van elk kwartaal een factuur per e-mail:

Welpen € 68,75 per 3 maanden

Scouts  € 68,75 per 3 maanden

Explorers € 75,- per 3 maanden

Roverscouts € 85,- per 3 maanden

Plusscouts / Stam € 20 per 3 maanden of €80 per jaar

De contributie is inclusief de kosten voor het zomerkamp maar exclusief bijzondere activiteiten en de Scoutfit . Bijzondere activiteiten zijn bijvoorbeeld een zomerkampen in het buitenland, nationale of internationale Jamboree of scouting festival.

De leiding kan ook soms een eigen bijdrage vragen voor een barbecue, weekeindje kamperen of een speciale badge op je Scoutfit. U ontvangt wel altijd vooraf een bericht van de leiding.

Bent u een mantelzorger of kom u uit een gezin met een laag inkomen en heb je een Dordtpas met tegoed? Bij ons kunt u de contributie ook betalen met het tegoed op de Dordtpas. Stuurt u een berichtje naar de penningmeester, dan kunnen we dit voor u regelen.

De contributie wordt gebruikt voor de opkomsten, het zomerkamp,  lidmaatschap van Scouting Nederland en ook voor onderhoud aan het gebouw en het terrein. De contributie is per leeftijdsgroep verschillend. Oudere leden betalen iets meer omdat de activiteiten die zij doen gemiddeld iets duurder zijn

Vertrouwenspersoon

Als er sprake is van een calamiteitensituatie, zoals grensoverschrijdend gedrag, een ongeluk of een sterfgeval, staan onze bestuursleden graag voor je klaar. Ook kun je via het team Sociale Veiligheid van Scouting Nederland altijd contact opnemen met het landelijk opvangteam. Dit team bestaat uit landelijk vrijwilligers die groepsbesturen adviseren over hoe ze hiermee om kunnen gaan. Deze vrijwilligers zijn ervaren in de hulpverlening en hebben veel ervaring met dit soort situaties. Zij verwijzen Scoutinggroepen indien nodig door naar de juiste instanties.

Het team Sociale Veiligheid is 24 uur per dag te bereiken (na kantoor tijden via een bereikbaarheidsdienst) op 033 496 09 11 of via de e-mail:

inveiligehanden@scouting.nl

socialeveiligheid@scouting.nl

Top